میناکاری روی سفال ترکیبی از هنر میناکاری با سفالگری است که هر کدام به تنهایی نماینده فرهنگ و هنر این سرزمین هستند و در ساخت آن از تمامی عناصر طبیعت کمک گرفته شده و به نوعی از دل طبیعت بیرون زده است. مهد این هنر شهر لالجین همدان است که امروزه در شهر اصفهان نیز با کیفیت بسیار بالا تولید می شوند. معمولا میناکاری اصفهان بر روی مس انجام می گردد البته در سال های اخیر کارگاه هایی مشغول به تولید ظروف سفال میناکاری هستند.
تماس با واحد فروش: 09019277512
میناکاری روی سفال
پاسخ به پرسش میناکاری روی سفال چیست؟ بسیار راحت است اما قبل از اینکه به این پرسش پاسخ دهیم و تعریفی از میناکاری روی سفال ارائه کنیم بد نیست با مرور تاریخچه هر یک از هنرهای پدید آورنده آن، به ارزش درونی و ذاتی این نوع از صنایع دستی پی ببریم.میناکاری بر روی سفال یا ظروف سفالی ترکیبی از دو هنر با قدمت بسیار زیاد است. نخست سفالگری که قدمت آن به راحتی به 8 هزار سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. مثل کاسه سفالی دوران هخامنشیان که الان در موزه شهر لس آنجلس آمریکاست که در سلجوقیان به اوج خود رسید. در دوران ساسانیان نیز نمونه هایی از سفالگری به چشم می خورد که اکنون در موزه های دو شهر لندن و بوستون هستند. اکنون نیز محصولات سفال لالجین همدان بسیار معروف هستند.از طرفی نیز میناکاری تاریخچه آن به بیش از 5 هزار سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد که نمونه های فاخر آن مربوط به دوران صفویان است و اکنون میناکاری شهر اصفهان در دنیا نظیر ندارد. اکنون تصور کنید که میناکاری روی سفال از چه ارزش هنری بالایی برخوردار است که به راحتی نماینده تمدن فرهنگی و هنری یک ملت و سرزمین هستند.
میناکاری روی سفال به هنر پیاده سازی میناکاری، با آن نقش و رنگ و طرح فریبنده و زیبایش بر روی عنصر آب و خاک در طبیعت یعنی ظروف سفالی گفته می شود که عنصر آتش را نیز از میناکاری گرفته، به نحوی که انگار این هنر از دل طبیعت بوجود آمده باشد. ضمنا انجمن هنری سفال و سرامیک لالجین نیز نام این تکنیک را لعاب برجسته قرار داده تا از گفتن الفاظی مثل میناکاری سفال یا سفال میناکاری جلوگیری شود. لذا گاهی اوقات میناکاری روی سفال برجسته یا سفال لعاب برجسته نیز به آن اطلاق می شود.
آموزش میناکاری روی سفال
همانطور که گفتیم میناکاری روی سفال در اصفهان نیز انجام می گیرد که توسط هنرمندان و اساتید برجسته و به نام اصفهانی انجام می شود که دوره های آموزش میناکاری بر روی سفال را نزد بهترین اساتید لالجین همدان گذرانده اند چون همانطور که گفتیم بهترین نوع این فرم از میناکاری در شهر لالجین همدان تولید می شود که مهد این هنر است که البته با نوع ساخت شهر اصفهان اختلاف زیادی ندارد.در هر صورت این مورد را توضیح دادیم که بدانید شرکت در دوره های آموزش میناکاری روی سفال اصفهان با لالجین همدان فرق زیادی ندارد و اصول اولیه و مراحل ساخت دقیقا یکسان است ولی سابقه اساتید در شهر لالجین به دلیل اینکه خاستگاه این هنر ابداعی است بیشتر می باشد.
مرحله اول: ابتدا لازم است که وسایل مورد نیاز برای انجام میناکاری روی سفال را خریداری کنید که از جمله آنها می توان به سرامیک و سفال خام، لعاب مخصوص میناکاری، سیاه قلم، سمباده مناسب، شابلون با طرح های مختلف و غیره اشاره کرد. اگر هم مرکز معتبری برای خرید این وسایل با قیمت مناسب سراغ ندارید می توانید از طریق تماس با کارشناسان واحد فروش ما در سایت بازار تندیس سفارش دهید.
مرحله دوم: در این مرحله باید ظرف مورد نظر خود را مثلا بشقاب، قندان، گلدان و غیره را انتخاب کنید سپس به کمک سمباده مخصوص، به طور کامل و با دقت زیاد شروع به صیقل سازی و صاف کردن کلیه سطوح بپردازید. به هیچ وجه نباید برجستگی یا ناهمواری بر روی این ظروف سفالی باقی بماند.
مرحله سوم: بعد از صیقل سازی و صاف کردن برجستگی های ظروف سفالی مدنظر خود، باید بستر سازی کنید. یعنی کاری کنید که طرح و نقش شما تقارن داشته باشند تا زیبایی نهایی کار بالاتر رود. در حقیقت، برای اینکار باید نقطه مرکزی ظرف خود را پیدا کنید و سپس خطوط کاملا صاف با فواصل ثابت از یکدیگر رسم نمایید که این خطوط تعیین می کنند برای زدن طرح به کمک شابلون باید روی چه مسیری حرکت کنید. قطعا در انجام میناکاری روی بشقاب سفالی کار بسیار راحتتری نسبت به میناکاری روی قندان و میوه خوری و غیره خواهید داشت که شکل هندسی پیچیده تری دارند.
مرحله چهارم: در این مرحله شابلون را روی خطوط قرار داده و به کمک جوهر یا پودر مختص میناکاری داخل آنها را پر کنید تا طرح مورد نظر به ظرف سفالی منتقل شود. هر چقدر نقوش ریزتر باشند، حوصله و دقت بالاتری هم نیاز خواهد داشت. توجه کنید برخی از سایت های پودرهای نامرغوب و یا پودر و جوهرهایی که مخصوص میناکاری روی سفال نیستند را می فروشند که باعث پاک شدن و پخش شدن طرح می گردد. برای خرید این لوازم نیز می توانید از سایت بازار تندیس همراه با گارانتی کیفیت اقدام کنید.
مرحله پنجم: پنجمین مرحله میناکاری روی سفال مربوط به زدن سیاه قلم است. سیاه قلم به این دلیل استفاده می شود که مرزها را پر رنگتر کند و رنگ و لعاب میناکاری موقع گرفتن حرارت در کوره مخصوص، ثابت باشند. سیاه قلمی که برای این کار استفاده می شود مخلوط گرافیت و چسب است. ضمنا برای راحتی کار می توانید از پمپ مخصوص استفاده کنید. با توجه به ریز یا درشت بودن هر نقش و طرح به فشار خروجی پمپ و غلظت محلول دقت داشته باشید. این مرحله بسیار مهم است چرا که هر چقدر این خطوط ظریف تر و دقیقتر باشند، نهایتا طرح شما بسیار زیباتر خواهد شد و ارزش کلی میناکاری روی سفال را تعیین خواهد کرد.
مرحله ششم: این مرحله نیز بسیار مهم است که رنگبندی را مشخص می کنید که البته باید به شکلی باشد که انتخاب رنگ ها موجب گم شدن یا دیده نشدن برخی از رنگ ها یا طرح و نقش ها نشود. بعد از اینکه لعاب با غلظت مناسب را تهیه کردید (لعاب آماده نیز موجود است) باید به کمک پمپ و سوزن لعاب که به آن وصل است، داخل طرح و نقش ها را پر کنید.
مرحله هفتم: نهایتا باید پس از انجام کلیه مراحل قبلی در میناکاری روی سفال، به سراغ حرارت دیدن ظرف مورد نظر در داخل کوره بروید. بسته به سایز کوره، میزان حرارت و لعاب مورد استفاده و سایز ظرف، مدت زمانی که باید ظرف داخل کوره باشد متفاوت است. برای اینکه لعاب و رنگ در حین حرارت دیدن ثابت بمانند، از فِرِد یا دانه های ریز شیشه استفاده می کنند.
تفاوت میناکاری روی سفال با میناکاری روی مس
از تفاوت های زیر بیشتر با این دو هنر بسیار زیبا و اصیل ایرانی آشنا خواهید شد:
- میناکاری روی سفال قیمت کمتری دارد که بخاطر گرانبهاتر بودن فلز مس است که ارزش پایه آن را بسیار بالاتر می برد.
- ظروف حاصل از میناکاری روی سفال شکنندگی بیشتری دارند که این شکنندگی می تواند در اثر ضربه، رطوبت و نوسانات شدید دمایی باشد.
- برخلاف ظروف میناکاری روی مس، پیاده سازی میناکاری بر روی سفال بیشتر پایه مذهبی دارد.
- رنگ زمینه در میناکاری روی مس بیشتر آبی است ولی تنوع رنگ در نوع سفالی بسیار بیشتر است.
- درجه حرارتی که ظروف سفالی تحمل می کنند بسیار کمتر از ظروف مسی است و به همین دلیل نوسانات دمایی ضربه زننده است و نباید جلوی نور مستقیم خورشید باشند.
- خرید وسایل میناکاری روی سفال بیشتر جنبه تزئیناتی در منزل و ادارات دارد اما از میناکاری روی سفال می توان در بسیاری از زمینه ها با خیال راحت استفاده کرد مثل هدایای تبلیغاتی، تندیس ها و غیره.
البته ذکر این نکته بسیار مهم نیز ضروری است که موارد گفته شده به هیچ وجه به معنای بی کیفیت بودن یا پایینتر بودن ارزش هنری میناکاری روی سفال نسبت به زیرساخت مسی نیست بلکه هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. به عنوان مثال قدرت خرید شما برای ظروف میناکاری که بر روی سفال پیاده سازی شده اند به مراتب بیشتر هستند و راحتتر می توانید از آنها به عنوان کادو برای عزیزان استفاده کرده و خودتان نیز از نعمت وجود هنر اصیل و بسیار زیبای میناکاری بهره مند شوید!
خرید میناکاری روی سفال
سایت بازار تندیس مفتخر است که با همکاری بهترین اساتید در زمینه میناکاری بر روی سفال توانسته محصولاتی شناسنامه دار، بسیار با کیفیت و با ارزش هنری بسیار بالا در مقابل قیمت کاملا مناسب عرضه کند که به دلیل در اختیار داشتن کارگاه های اختصاصی است که افراد واسطه را حذف کرده و عرضه به مشتریان کاملا مستقیم است.ضمنا در سایت بازار تندیس شما عزیزان می توانید در کنار خرید ظروف میناکاری روی سفال با تنوع طرح، نقش و رنگ بسیار زیاد به خرید وسایل مورد نیاز این حرفه هم بپردازید که برای هنردوستان، کارآموزان و هنرمندان این نوع از صنایع دستی بهترین و با کیفیت ترین لوازم ساخت را تهیه کرده ایم تا خیالی آسوده داشته باشند.امکان خرید در هر روز هفته و هر ساعتی از شبانه روز فراهم است و شما عزیزان می توانید در صورت نیاز از طریق تماس با واحد فروش در ساعات اداری از مشاوره رایگان نیز بهره مند شوید تا بهترین محصول را خریداری کنید. ضمن اینکه در خرید عمده تخفیف های ویژه ای نیز در نظر گرفته ایم.ضمنا برای آن دسته از هنرمندان و تولید کنندگان خانگی که محصولات تولیدی آنان با استانداردهای ساخت ظروف میناکاری روی سفال همخوانی داشته باشد و طبق معیارهای استاندارد و سایت بازار تندیس مشتری پسند باشند امکان همکاری نیز فراهم کرده ایم.میناکاری روی سفال، تکنیک لعاب برجسته با زیباترین و بیشترین تنوع رنگ و قیمت مناسب است.
بازار تندیس bazaretandis.ir